Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok.

Ezt a honlapot azért hoztam létre,hogy felhívjam a figyelmet a mindennapi életünk már-már elengedhetelen részét képező elektromosság a barátunk, és ne az ellenségünk legyen!

Ugye az autódat rendszeresen szervízelteted, főleg a futóművet és a féket!?

Az időd nagyobbik részét az otthonodban töltöd, és ott is taláható veszélyforrás ami a "szervíz" hiánya miatt lehet annyira veszélyes mint fék nélkül száguldozni. Az elektromos rendszer hibáira vezethető vissza a lakás tüzek igen komoly hányada, a halálos háztartási balasetek nagyrészét áramütés okoza. Sajnos az áram nem látszik, nincs szaga mint a gáznak így csak akkor jövünk rá az elektromos hibákra amikor baj van.

És ha szerencsénk van "megússzuk" kissebb- nagyobb anyagi kárral!

A villamos biztoságtechnikai felülvizsgálat, bár túlzásnak tünik, de életet menthet!

Arról nem is beszélve, hogy 2006 június 1. óta az új építésű épületek használatba vételi engedélyének kiadását ún. " erősáramú berendezések első felülvizsgálatához kötik .Bár tapasztalatom szerint ezt a rendelkezést igen kevés Önkormányzat alkalmazza ( tisztelet a kivételnek: Budapest XII. kerületi Önkormázat) A foglalkozáspolitikai és munkaügyi miniszter joghézagot pótló, régóta várt rendeletet adott ki, amelyben elrendeli az érintésvédelmi szerelői ellenőrzések és szabványossági felülvizsgálatok rendszeres elvégzését. Az érintésvédelmi felülvizsgálatok elvégzésének jogszabállyal történő elrendelése már nagyon időszerű volt, ugyanis a kötelező alkalmazású szabványok megszüntetése - 2001. december - óta a tulajdonosokat, üzemeltetőket konkrétan semmi sem kötelezte e vizsgálatok elvégzésére. A vizsgálatokat leíró MSZ 172-1:1986 szabványt is visszavonták 2003 .februárjában.

"A 22/2005. (XII.21.) FMM rendelettel módosított, a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről szóló 14/2004. (IV.19.) FMM rendelet a 2.§-ban meghatározza az eddigi gyakorlatnak megfelelően a szerelői ellenőrzés és a szabványossági felülvizsgálat fogalmát, majd a következőket mondja ki:
o 5/A.§  (1) A kisfeszültségű erősáramú villamos berendezés közvetett érintés elleni védelmének (érintésvédelem) ellenőrző felülvizsgálatáról és időszakos ellenörző felülvizsgálatáról a munkáltató - a 4-5. §-ban foglaltaktól eltérően - a berendezés szerelői ellenőrzésének, illetve szabványossági felülvizsgálatának keretében gondoskodik.
o (2) Az ellenörző felülvizsgálatot az üzemeltetés megkezdését megelőzően, valamint az érintésvédelem bővítése, átalakítása és javítása után a szerelés befejező műveleteként kell elvégezni szabványossági felülvizsgálattal.
o (3) Az időszakos ellenörző felülvizsgálatot legalább a következő gyakorisággal kell elvégezni:
a)   áram-védőkapcsolón havonta szerelői ellenőrzéssel;
b)   kéziszerszámokon és hordozható biztonsági transzformátorokon évenként szerelői ellenőrzéssel;
c)   a Kommunális- és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzatáról szóló 8/1981.(XII. 27.) IpM rendelet alkalmazási
körébe tartozó villamos berendezéseken 6 évenként szerelői ellenőrzéssel;
d)   egyéb villamos berendezéseken 3 évenként szabványossági felülvizsgálattal.

* Mint említettük a rendelet hézagpótló - azonban mégis csak szükségmegoldás. Az érintésvédelmi felülvizsgálatok végleges, teljes körű jogszabályi rendezése - több más villamos biztonsági témakörrel együtt - a kiadás előtt álló Villamos Biztonsági Szabályzatban (VBSZ) lesz megoldva, amelyre már több, mint 10 éve vár a villamos szakma.
(A VBSZ első tervezetét 1995-ben készítették el a MEE szakemberei).

* Emlékeztetőül: Az erősáramú villamos berendezések szabványossági felülvizsgálatát (un. tűzvédelmi felülvizsgálatát) és a villámvédelmi felülvizsgálatokat a többször módosított 35/1996 (XII. 29.) BM rendelet: Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a 2/2002 (I. 23.) BM rendelet írja elő a létesítmény tűzveszélyességi osztályba sorolásától függő gyakorisággal"

Ez volt a helyzet 2006. évben, azóta a 14/2004. (IV.19.) FMM rendeletet 

felváltotta a 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet, az OTSZ is változott , szigorodott.
 

Egy kis segéd anyag a MEE-től:

És a régebbi épületeket is illik 6 évenkét átnézetni.

1989 óta dolgozom a Budapesti Elektromos Művek-nél, 2001 óta villanyszerelő mesterként 2004 óta felülvizsgálóként  már több tragéidát láttam, amit a szakszerűtlenül kivitelezett, vagy karbantartás nélkül üzemeltetett elektromos rendszer okozott, mint szerettem volna.

Nem lehet ( én lagalábbis nem tudok) hozzászokni, a járdán ülve zokogó emberek látványához, akiknek a tűzoltók oltják az otthonát, az apa kétségbe esett arc kifejezéséhez , aki maga barkácsolta a villanyt és egyetlen gyermeke a fürdődában áramütés áldozata lett.

Így a magam eszközeivel , tudásommal és európai szintű mérőműszereimmel próbálom az ilyen és hasonló eseményeket megelőzni!

Mert meg lehet előzni! Csak szakemberrel szereltessem villanyt!

A szerelés után vizsgáltassa felül az elkészült munkát, a legjobb villanyszerelő is tévedhet!

Sajnos az az általános nézet: minden magyar férfi ember ért a focihoz és tud villanyt szerelni!

Nem elég a "snapszeros" szabály ismerete: színre szint!

Felülvizsgálataim és villanyszerelési munkáim során igen sokszor találkoztam piros és zöld-sárga jelölésű fázis vezetőnek használt vezetékkel.

Szóval.......ha biztonságban szeretne élni a sok-sok elektromos "kütyü" között, és úgy érzi van mitől félnie ez ügyben, keressen meg Érintésvédelmi és Erőáramú berendezések időszakos (tűzvédelmi), valamint villámvédelmi  felülvizsgálata miatt.

Tiszlettel: Molnár Viktor villanyszerlő mester Érintésvédelem szabványsági felülvizsgálója , erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálója, villámvédelem felülvizsgálója

Tel: 06209331527, e-mail:molnarvillam@upcmail.hu.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 1
Heti: 2
Havi: 81
Össz.: 2 039

Látogatottság növelés
Oldal: Hogyan működik a HuPont.hu weboldalszerkesztő és honlap?
Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok. - © 2008 - 2019 - molnar-villam.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »